Xaviera Nguefo Kowo

Xaviera Nguefo Kowo nyɛla bɛ ni dɔɣi so Cameroon tiŋgbani[1]. O nyɛla computer baŋda zaŋ chaŋ programming polo. O yuuni pishi ayi ka ni, ka o tooi zaŋ o baŋsim mali rɔbɔti ka di chana vari saɣari niŋdi guŋguŋ na ni ni luɣ'shɛŋa di ni mali bukaada. Xaviera nyɛ tuuli paɣa ŋun di Margaret Kpaŋmaŋ piini. Margaret Kpaŋmaŋ piina ŋɔ daa kpa ni di kpaŋsi paɣaba ni tabibu baŋsim bɔbu. Ban kpa li nyɛ JFD[2][3]

Xaviera Nguefo Kowo
ninsala
Paɣa bee dooPaɣa Mali niŋ
O ya TiŋgbaŋCameroon Mali niŋ
YumaŋliXaviera Mali niŋ
Tumaprogrammer, student Mali niŋ

O Biɛhagu piligu mali niŋ

O Shikuru Baŋsim Bɔbu mali niŋ

Xavier piligi laa o tabibu(science) bɔhambu Tassah Academic din be Cameroon. Advance Level (A/L) shɛhara gbaŋ ka o deei o karim naai Tassah Academic. Xavier daa suhi daa kpɛ rɔbɔti puuni, ka o lihi yɛli musira pam di bɛ biɛhagu ka rɔbɔti naa tooi suŋ gu ka taɣli. Saha ŋɔ Xavier Kowo bɔhim di la Software Engineering ICT University, ka bɛ o dura'ayi ni[2][4][5].

O Tuma mali niŋ

Xavier tuma chaŋ mi ti jɛndi ninsal komputa di nyɛ Rɔbɔti,Software Engineering ni Artificial Intelligence, o ni yɛn zaŋli suŋ biɛhagu shɛm ni ninsalima. Xavier na yɛla ŋun chaŋ shikuru amaa di bɛ mɔŋ ni tuma. O yuula soli n tiri niri kam ŋun bori o suŋsim[6].

O Kpaŋmaŋ piina mali niŋ

. Margaret Junior Africa Prize 2021 edition [3]

Kundivira mali niŋ

  1. Byadmin (2021-06-01). Xaviera Nguefo Kowo : Robotics for development (en-US).
  2. 2.0 2.1 Xaviera Nguefo Kowo , robotics for development – ANA (en-US).
  3. 3.0 3.1 redaction, La (2021-04-19). Cameroun : A 18 Ans, Elle Conçoit Un Robot Capable De Recycler Les Ordures » Toutes L'actualité ,people En Europe, Afrique , Amerique . (fr-FR).
  4. Xaviera Kowo – Award Winning STEM Activist (en-US).
  5. Team Cameroon 2018 (en-US) (2018-05-25).
  6. Ndinge, Clarisse (2021-03-31). 18years old Cameroonian student; Xaviera Nguefo Kowo, uses Artificial intelligence to create a robot which serves as an innovative solution to manage garbage lying around in public spaces! (en-US).